Verus

VERUS

Verus smo ustanovili trije prijatelji in vinogradniki, Rajko Žličar, Danilo Šnajder in Božidar Grabovac. Združili smo družinske vinograde, znanje in delo ter spomladi 2007 v prostorih nekdanje pekarne opremili vinsko klet. Skupna nam je predanost družinskih tradiciji, saj so že naši starši in stari starši bili tesno povezani z vinogradi in vinom. Verus pomeni pravi, resničen, dejanski, tudi iskren, pristen, nenarejen, pošten, Vselej se zavzemamo za tak odnos do vseh in želimo, da so taka tudi naša vina. S svojim znanjem in natančnim delom v vinogradu in kleti pridelujemo vina, ki resnično izražajo lastnosti sorte, letnika in našega vinorodnega okoliša.

Božidar Grabovac

Rojen 18. oktobra 1967. Otroštvo preživi v Ormožu. 'Mestna graba'- odprto športno igrišče za rokomet oz. mali nogomet in košarko ter dedkov vinograd v Ivanjkovcih so njegovi najljubši kraji. Oba starša sta agronoma, mama je direktorica vinogradništva Jeruzalem Ormož. Preko njiju in dedka se do potankosti spoznava z vinogradništvom in pridelavo vina. Po srednji šoli nadaljuje študij vinogradništva na Biotehnični fakulteti v Ljubljani in diplomira s področja selekcije vinske trte. Po končanem študiju se zaposli v vinski kleti Jeruzalem Ormož kjer je zadolžen za selekcijo vinske trte in pridelavo trsnih cepljenk, kmalu zatem prevzame vodenje celotnega obrata vinogradništva. Skrbi za več kot 500 ha vinogradov.

Prepričan je, da mora biti pridelava grozdja naravi prijazna in usmerjena v najvišjo kakovost. Sodeluje pri pripravi smernic za integrirano pridelavo grozdja, ki postanejo standard na nacionalni ravni. Skozi delo in študij ugotavlja, da je kakovost vina zelo odvisna od kakovosti grozdja, torej od stoterih dejavnikov, na katere moramo misliti že pri zasnovi vinograda in skozi skrbno celoletno delo v vinogradu. Leta 2005 prevzame še vodenje marketinga. V letu dni, mu je z Danilom (tedaj glavni enolog) in Rajkom (tedaj vodja prodaje) uspelo narediti mednarodno prepoznavno vinsko blagovno.

Danes vse te bogate izkušnje in znanje prenaša v lastno znamko in podjetje VERUS kjer je tudi zadolžen za vinograde in marketing.

V prostem času se rad ukvarja s fotografijo. Najpogostejši motiv je narava, predvsem vinogradi in vinska trta. Proste trenutke preživlja s svojo družino, s sinom Rokom in ženo Silvo ali s prijatelji.

Danilo Šnajder

Rojen je 22. januarja 1971. Otroštvo preživi v Ormožu. V času šolanja in študija se poleg šole že ukvarja s pridelovanjem v očetovem vinogradu. Oče je bil takrat glavni kletar v kleti Jeruzalem Ormož in tudi uspešen samostojen vinogradnik. Po srednji šoli se odloči za študij agronomije na Biotehnični fakulteti. Leta 1997 diplomira z nalogo s področja vinskega marketinga.

Po končanem študiju najprej opravi prakso v francoski vinorodni pokrajini Saumur in se nato zaposli v vinski kleti Jeruzalem Ormož, kjer po letih poglobljenega dela v enologiji in na področju trženja postane glavni enolog in vodja kleti. Za vina je osvojil ogromno medalj s pomembnih mednarodnih ocenjevanj vin kot so Concours mondial de Bruxelles, Decanter, IWC - London, Mundus Vini, Challenge international du vin, Bordeaux, Vinalies Internationales ter mnoga druga, ki ga uvrščajo med najbolj nagrajevane enologe v Sloveniji in regiji. Udeležuje se vseh najpomembnejših strokovnih prireditev in sejmov. Tesno sodeluje z angleškim svetovalnim podjetjem s področja vinske tehnologije in vinskega marketinga Cellar World International, ki ga vodi gospa Angela Muir, MW (Master of Wine). Ko je še delal v kleti Jeruzalem Ormož je ustvaril Muškatno penino - po izboru strokovnih ocenjevalcev je ta penina bila večkrat izbrana za najboljše slovensko peneče vino. Njegova avtorska vina so takrat bila vina Holermuos iz iste kleti.

Danes kot glavni enolog in vodja kleti prenaša vso bogato znanje, izkušnje in strast v vina VERUS. Ta so že s prvo polnitvijo leta 2007 takoj osvojila srca mnogih ljubiteljev vrhunskih vin. Verus ima danes kupce že v več kot 25 državah po celem svetu. Prepričan je, da se kakovost vina rodi v vinogradu in da grozdje z dobrim potencialom pride v klet, je potrebno veliko znanja, ljubezni in predvsem skrbnega dela.

Prosti čas posveča družini: hčerkama Titi in Lini, sinu Jakobu in ženi Alenki, s katero se rad odpravi na različna potovanja. Velikokrat so cilj tudi odlična vinorodna območja.

Rajko Žličar

Rojen 22. maja 1964. Otroštvo preživi v Ljutomeru, prosti čas pa na nogometnem igrišču ali pri dedku na Libanji. Oče je bil takrat vodja vinogradništva in direktor ljutomerske kleti. Po končanem študiju vinogradništva na Biotehnični fakulteti v Ljubljani se odpravi v London na prakso k takrat največjemu angleškemu uvozniku vin Telcher Brothers. Nato se zaposli v prodajni službi podjetja Slovenijavino, takrat največjem distributerju vin v Sloveniji. Nabrane izkušnje in znanje uporabi pri vseh nadaljnjih zaposlitvah. Kot vodja prodaje dela še v podjetju Vivat, Koželj in nazadnje v Jeruzalem Ormož, kjer spozna Božidarja in Danila.

V vseh podjetjih uspešno vzpostavi in vodi prodajne oddelke. Vsa leta deluje na zahtevnem vinskem trgu, sodeluje z vsemi največjimi trgovskimi sistemi, specializiranimi distributerji za vina, gostinci in najboljšimi vinarji.

Kljub temu, da od začetka študija živi v Ljubljani, je vsa leta tesno povezan z vinogradi, ki jih ima v lasti njegova družina v Jeruzalemskih goricah. Do ustanovitve Verusa skupaj z očetom prideluje in prodaja vina pod svojo blagovno znamko Žličar.

Prosti čas posveča družini. Z ženo Darjo imata tri sinove, Matica, Miho in Jureta. Če le utegne, se z veseljem pridruži prijateljem pri športu.